Ливан › Начало Коментари (2)

Септември 2010

Почти без престой продължаваме на юг от ливанската граница с едномесечна безплатна виза в паспортите си. Пътят към Тарабулус на места се докосва до морето, а из сухия пейзаж наоколо са разхвърляни шатри и окъсани от вятъра палатки. Отначало реших, че това са лагерите на палестинските бежанци в Нахр ел Барид (студена река), но в последствие видяхме, че те всъщност живеят в спретнати блокове малко по-нататък. И с изключение на трудностите им при намиране на работа или рудиментарното медицинско обслужване, условията им за живот бяха с класа над тези на традиционните номади в района. Отделихме само час-два на Тарабулус (Триполи) за кафе и смяна на пари и още преди обяд с микробус потеглихме към Уади Кадиша. Ливан е страна, намираща се в последен етап на балканизация и всяка провинция или дори село е като автономна клетка. Около Хермел са групирани просирийски фракции, в Бекаа се подвизават шиитските войни на Хизбула, южен Ливан е традиционно по-сунитски, друзите (за които ще стане дума в сирийския пътепис) също са разхвърляни из пейзажа, а Уади Кадиша е маронитската територия на християни, балансиращи от памтивека между Рим, Константинопол и набезите на мюсюлманите.

следваща →

juriwaro 16-09-2014 19:21 (GMT)
Ливан с 40 години гражданска война изглежда като Швейцария спрямо съседите днес. Вчера се спуснахме в Уарас - горе в планината вали и няма гледки. Сега ще почакаме да се отвори прозорец преди края на сезона. Благодарствия за четивото; и ако мога да помогна с информация за Индокитай пиши!
Поздрави.
Любен 03-09-2014 14:18 (GMT)
Здравей, страхотни пътеписи, благодарности за споделянето. Попаднах на сайта, докато търсех информация за предстоящо пътуване из Индокитай и установих, че през 2010 сме били по едно и също време в Ливан Ето пътепис оттогава, беше ми приятно да си го прочета пак и го споделям, макар че сигурно нищо не е вече същото по част от тия места...

http://planinski-vodach.com/?p=1236

Поздрави,
Нов коментар

Снимки от всички пътувания

©2012 Юри Варошанов. Ползване само със съгласието на автора. | Сайтът е направен с Visia